Separatory skrobi stosuje się w zakładach przetwórstwa warzyw, kuchniach zbiorowego żywienia, wytwórniach frytek, barach szybkiej obsługi, w zakładach produkcji makaronów, krochmalu oraz w piekarniach. Skrobia znajduje się w ziemniakach, zbożu oraz w roślinach strączkowych. Podczas procesu obierania, łuskania i płukania warzyw skrobia jest wypłukiwana przez wodę, a ścieki zawierające skrobię przyczyniają się do powstawania osadów w przewodach odpływowych powodujące zapychanie rur kanalizacyjnych.
W celu doboru urządzenia prosimy o kontakt z doradcą klienta.
UWAGA:
Separatorów tłuszczów i skrobi nie można instalować na sieci kanalizacyjnej do której odprowadzane są ścieki bytowo-gospodarcze (fekalia), wody deszczowe lub ścieki zawierające substancje lekkie pochodzenia mineralnego (substancje ropopochodne). Do separatorów nie można wprowadzać środków biologicznie aktywnych (np. zawierających enzymy), ścieków z prania, zmywania, czyszczenia i dezynfekcji zawierających chlor lub ścieków tworzących stabilne emulsje np. z mleczarni, produkcji serów, przetwórni ryb, zakładów pakujących gotowe potrawy. Wysoka temperatura ścieków wpływa na zmniejszenie stopnia wydzielenia tłuszczów, stąd należy zwrócić szczególną uwagę na zachowanie odpowiednich warunków ograniczających negatywny wpływ temperatury na flotację tłuszczów. Jeżeli przepisy lokalne nie stanowią inaczej nie zaleca się odprowadzania do separatorów ścieków o temperaturze powyżej 35° C.
EKOTANK S (ZBIORNIK PIONOWY)
Instrukcja:
EKOTANK S(pionowy)
EKOTANK S(poziomy)
Rysunek:
EKOTANK S(pionowy)
EKOTANK S(poziomy)
OPIS- Separatory skrobii
Separatory skrobi są urządzeniami przepływowymi. Separacja w nich odbywa się grawitacyjnie, różnica gęstości powoduje sedymentację ciężkich substancji tj. zawiesiny łatwoopadającej, oraz flotację substancji lekkich tj. skrobii. Urządzenia te należy instalować jak najbliżej źródła powstawania zanieczyszczeń. Separatory muszą być regularnie opróżniane (co 4 miesiące) i czyszczone. Temperatura ścieków wpływających do separatora nie może przekraczać 30oC. Dobór separatora oparty jest o ilość skrobi zawartej w ściekach.
zatrzymują skrobię obecną w ściekach pochodzących z obiektów handlowych, produkcyjnych i usługowych (np. kuchnie i punkty gastronomiczne, hotele, przedsiębiorstwa produkcyjne związane z przemysłem spożywczym), przed dostaniem się tych substancji do kanalizacji
zbiornik z polietylenu z odmulaczem (podzielony na osadnik i komorę separowania)
pokrywa z polietylenu z uszczelką
króćce wlotowy i wylotowy
dysza zraszająca
elektrozawór
wentylacja (na odcinku kanalizacji przed wlotem do separatora i za wylotem z separatora)
Zasada działania:
Ścieki wpływają do separatora przez mufę wlotu.
Skrobia wytwarza pianę, dlategoteż separator musi być wyposażony w dyszę zraszającą do gaszenia piany.
Dochodzi do sedymentacji i flotacji substancji zawartych w ściekach.
Dysza zraszająca uruchamiana jest za pomocą elektrozaworu.
Ścieki podczyszczone przepływają przez komorę wylotu do sieci kanalizacyjnej.
odporne na korozję (nie wymagają konserwacji)
możliwość instalacji przy wysokim poziomie wód gruntowych
wysoka wytrzymałość mechaniczna i chemiczna
całkowicie szczelne i nieprzepuszczalne
gładkie ściany wewnętrzne zapobiegają przyleganiu skrobi
mogą służyć jako urządzenia wolnostojące, jak i być posadowione w gruncie
mogą współpracować z urządzeniami tworzącymi ciąg technologiczny oczyszczalni ścieków lub stanowić urządzenia asenizacji indywidualnej
Separatory skrobi
ETANK S-1.0-01
ETANK S-1.0-02
ETANK S-1.0-03
ETANK S-1.2-04
Osprzęt separatorów skrobi /opcja/: