Witamy serdecznie!

Ekotank T

Separatory tłuszczów zwane tłuszczownikami przeznaczone są do usuwania ze ścieków substancji olejowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego o gęstości mniejszej niż 0,95 g/cm3, które są częściowo lub całkowicie nierozpuszczalne w wodzie.

Oddzielacze / tłuszczowniki powinny być używane tam, gdzie jest niezbędne wydzielenie tłuszczów, czyli ze ścieków pochodzących np. z kuchni zbiorowego żywienia (restauracji, zakładów gastronomicznych, stołówek, barów), ubojni i rzeźni, sklepów mięsnych i rybnych, zakładów utylizacji zwierząt, wytwórni tłuszczów roślinnych, wytwórni kleju z kości zwierzęcych, wytwórni mydła, przetwórni orzeszków ziemnych i produkcji chipsów itp. Brak usuwania tłuszczów, w znaczny sposób utrudnia eksploatację sieci kanalizacyjnej. Tłuszcze odkładające się na ścianach przewodów kanalizacyjnych zmniejszają ich pole przekroju, powodują korozję części metalowych oraz wydzielanie mocno nieprzyjemnych zapachów.

Ścieki zawierające znaczne ilości tłuszczów w formie niepodatnej na oddzielenie (zemulgowanej) z takich źródeł jak mleczarnie, serowarnie, przetwórnie ryb mogą być oczyszczane w separatorach tylko po dodatkowej obróbce. W przypadku oczyszczania ścieków zawierających zawiesiny łatwozagniwające (np. z przetwórstwa ryb) separatory należy wyposażyć w sito usytuowane na wlocie ścieków, w celu usuwania większych części stałych.

Separatory tłuszczów, zwane potocznie tłuszczownikami, zastosowanie znajdują w:

  • restauracjach,
  • barach,
  • stołówkach,
  • kuchniach,
  • masarniach
  • zakładach mięsnych
  • w akładach przetwórstwa spożywczego
  • we wszystkich miejscach, gdzie występują ścieki technologiczne z zwiększonym stężeniem tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.

Zasada funkcjonowania
Działanie tłuszczownika/ separatora tłuszczu polega na astosowaniu w rozdzielaniu ścieków zjawisku grawitacji. Tłuszczownik wykorzystuje różnice gęstości ścieków. Separator tłuszczu działa w ten sposób, iż jego budowa powoduje że:

  • ścieki zawierające ciężkie substancje opadają na dno,

zaś

  • lekkie substancje, tj. oleje i tłuszcze zwierzęce wyp[ływają (flotują) na powierzchnię wody.

Z tego to powodu separator jest zbudowany się z dwóch komór lub osobnych części (osobnych lub zintegrowanych zbiorników):

  1. osadnik
  2. separator właściwy.

Dobór
Tłuszczowniki dobiera się poprzez dobór m.in. odpowiedniej wielkości komory osadowej. Dysponujemy całym skoplikowanym opracowaniem na ten temat. Dobór wielkości urządzenia zwykle opera się na jakości i ilości doprowadzanych ścieków.

Pod uwagę przy doborze musisz zwykle podać nam następujące dane:

  • maksymalny przepływ ścieków
  • temperaturę ścieków
  • gęstość tłuszczów i olejów podlegających separacji
  • wpływ używanych środków wspomagających zmywanie

Szczegółowy opis doboru separatorów tłuszczu przedstawia norma PN-EN 1825.

Wybierz model

EKOTANK T (ZBIORNIK PIONOWY)

Dokumentacja Ekotank T (pionowy): pliki, galerie zdjęć, pdf

Uwaga: zbiorniki poziome są chwilowo niedostępne.

Instrukcje:
EKOTANK T(pionowy)
EKOTANK T(poziomy)

Rysunek:
EKOTANK T(pionowy)
EKOTANK T(poziomy)

Galeria zdjęć

Nasza firma...
To stały rozwój
Nasza pasja...
To Twój sukces
Nasza praca...
To przyjemność
Twój sukces...
To nasz cel
Przeglądając niniejszy serwis internetowy, akceptujesz pliki cookies zgodnie z ustawieniami przeglądarki.